Låna pengar

Finansiera ditt behov med förmånligt lån.

Genom att jämföra olika erbjudanden och skaffa nödvändig information kan du låna pengar till en betydligt lägre ränta. Vi är dedikerade till att lista och framhäva lån med låg ränta.

Lånebelopp:

100 000 kr

10 000 kr

600 000 kr

Löptid (år):

år
Ungefärlig månadskostnad

209 SEK

Jämför erbjudanden!

Genom att använda vår hemsida godkänner du våra användarvillkor och hur vi hanterar personuppgifter.

För att beräkna ungefärliga månadskostnaden adderar vi lånebeloppet med uppläggningsavgiften (500kr), delar det med lånetiden omvandlat till månader och lägger sedan till 7% ränta.

Låna smartare, jämför innan

Låna pengar med förtroende. Vi hjälper dig hitta det bästa lånet för dina behov med låga räntor och flexibla villkor.

Pivatlån

Flexibla privatlån för personliga ändamål med anpassade villkor och låga räntor för ekonomisk stabilitet, nu och framöver.

Låna till bil

Låna pengar för finansiering av din bil med konkurrenskraftiga räntor och enkel, smidig återbetalning över tid.

Företagslån

Kapitaltillskott för företag med skräddarsydda finansieringslösningar och fördelaktiga räntor.

Lån utan UC

Diskret kreditbedömning för att bevara din kreditvärdighet och möjliggöra förmånliga lån med låga räntor.


Populära långivare

Här nedan följer några långivare som vi rekommenderar på Lånefakta.

Vår favorit! Jämför upp till 40 långivare
Belopp
10 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 15 år
Ränta
4,70 - 33,75 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 943 kr till 25% rörlig ränta med en återbetalningstid på 4.8 år, med 57 avbetalningar om 3 084 kr och 492 kr i uppläggningsavgift samt 33 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 28.07%. Totalt att återbetala blir 175 777 kr.
Välkänd låneförmedlare!
Belopp
5 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 20 år
Ränta
5,07 - 33,46 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 118 701 kr till 7% rörlig ränta med en återbetalningstid på 6.2 år, med 74 avbetalningar om 2 017 kr och 311 kr i uppläggningsavgift samt 33 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 7.23%. Totalt att återbetala blir 149 252 kr.
Medlemmar får 1% ränterabatt!
Belopp
15 000 - 600 000 SEK
Löptid
2 - 15 år
Ränta
5,20 - 16,95 %
Åldersgräns
20 år
Anslutna banker
1
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 55 808 kr till 20% rörlig ränta med en återbetalningstid på 2.4 år, med 29 avbetalningar om 2 465 kr och 278 kr i uppläggningsavgift samt 13 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 21.94%. Totalt att återbetala blir 71 487 kr.

Ränteläget i Sverige

Här nedan följer en illustration av ränteläget i Sverige, styrräntan.

Källa: Riksbanken


Innehållsförteckning

Denna sida är delad upp i följande rubriker.


Populära långivare

Välj mellan låneförmedlare eller ansök direkt till en långivare.

Långivare Ränta
SAMBLA 3,06 - 29,99%
LENDO SVERIGES STÖRSTA LÅNEFÖRMEDLARE 4,70 - 33,75%
ENKLARE 5,07 - 33,46%
ZMARTA JÄMFÖR BÅDE LÅN OCH FÖRSÄKRING! 4,95 - 29,40%

Låna pengar

Att "låna pengar" innebär att en person eller en organisation får tillfällig tillgång till en summa pengar från en annan person, en institution eller en finansiell institution (till exempel en bank) med förutsättningen att de kommer att återbetala den utlånade summan inom en överenskommen tidsram och eventuellt med ränta eller andra kostnader.

Låna pengar är en vanlig företeelse och kan ske av olika skäl, såsom:

 • Privat lån: En person kan låna pengar för personliga ändamål, som att köpa en bil, renovera sitt hem, eller finansiera en semester.
 • Bolån: När någon vill köpa en fastighet, såsom ett hus eller en lägenhet, kan de ta ett bolån för att finansiera köpet. Denna typ av lån har vanligtvis en längre löptid och kan vara säkrat mot fastigheten själv.
 • Studielån: Studenter kan ta studielån för att finansiera sin utbildning och täcka kostnader som skolavgifter, boende och böcker. Studielån kan ha särskilda förmåner som lägre räntor och uppskjuten återbetalning.
 • Företagslån: Företag kan låna pengar för att investera i sina verksamheter, köpa utrustning, expandera eller hantera sina löpande kostnader.
 • Kreditkort: Kreditkort ger användaren möjlighet att låna pengar för sina köp och betala tillbaka beloppet senare, ofta med ränta om saldot inte betalas i sin helhet varje månad.

När man lånar pengar, finns det vanligtvis en överenskommen avtal mellan låntagaren och långivaren som specificerar villkoren för lånet, inklusive räntesatsen, löptiden och återbetalningsplanen. Låntagaren förväntas sedan följa dessa villkor och återbetala lånet enligt överenskommelse.

Det är viktigt att förstå att låna pengar innebär ekonomiska åtaganden, och det är viktigt att vara ansvarsfull när man tar ett lån. Låntagare bör noga överväga sin förmåga att återbetala lånet och förstå de ekonomiska konsekvenserna av att ta på sig skuld. Lån bör användas med eftertanke och en klar strategi för återbetalning.

Låna pengar spargris

Låna pengar till dina behov


6 steg för att låna pengar

Att ansöka om ett lån innebär att navigera genom flera steg som kräver både noggrannhet och medvetenhet om din ekonomiska situation. Här är en mer detaljerad titt på varje steg för att säkerställa en smidig och välinformerad låneupplevelse:

1. Förförståelse

Innan du överväger att ansöka om ett lån är det grundläggande att du klargör ditt syfte med lånet och förstår din nuvarande ekonomiska situation. Utvärdera noga hur mycket pengar du behöver och skapa en genomtänkt plan för hur dessa medel kommer att användas. Detta steg är grundläggande för att undvika onödig skuld och säkerställa att lånet stöder dina finansiella mål.

2. Jämförelse

För att hitta det mest fördelaktiga lånet för din situation är en noggrann jämförelse av olika låneerbjudanden nödvändig. Granska räntesatser, återbetalningsterminer och övriga villkor från olika långivare. Var uppmärksam på eventuella dolda avgifter och se till att lånevillkoren passar din ekonomiska situation och planer.

3. Ansökan

Välj den långivare vars erbjudande bäst motsvarar dina behov och fyll i en ansökan. Förbered dig på att tillhandahålla personlig information, inklusive namn, adress, inkomstuppgifter och eventuellt mer, beroende på långivarens krav. Detta steg innebär att du formellt uttrycker ditt intresse för att ta ett lån.

4. Kreditvärdering

När du har ansökt kommer långivaren att utföra en kreditvärdering för att bedöma din kreditvärdighet. Din kreditvärdering kommer att påverka den ränta och de villkor som erbjuds. Förståelse för din egen kreditvärdighet är viktigt, och det kan vara användbart att förbättra den innan du ansöker om ett lån.

5. Godkännande

Om din ansökan godkänns kommer långivaren att skicka ett detaljerat låneavtal. Detta dokument innehåller specifika villkor för lånet, inklusive räntesatser, återbetalningsschema och eventuella andra relevanta detaljer. Det är avgörande att noggrant granska och förstå dessa villkor innan du accepterar lånet.

6. Utbetalning

Efter att du har accepterat låneavtalet kommer långivaren att överföra lånebeloppet till ditt angivna konto. Nu har du tillgång till de ekonomiska resurserna för att förverkliga dina planer och mål. Se till att använda lånet enligt din ursprungliga plan och vara medveten om återbetalningsåtagandet.

"Maria's" resa genom låneprocessen

Maria förverkligar sin dröm om att starta ett eget företag genom att ansöka om ett företagslån. Efter att ha klargjort sina finansiella behov och skapat en övertygande affärsplan, jämför hon olika företagslåneerbjudanden från olika långivare. Efter noggrann analys väljer hon den långivare som bäst passar hennes behov. Maria fyller sedan i en detaljerad ansökan, tillhandahåller nödvändig information och bevis på sina finansiella förhållanden enligt långivarens krav.

Långivaren genomför en kreditvärdering, där Marias goda kreditvärdighet kvalificerar henne för en konkurrenskraftig ränta och fördelaktiga villkor. Efter godkännandet granskar Maria noggrant låneavtalet, inklusive ränta, återbetalningsschema och eventuella avgifter, innan hon formellt godkänner lånet.

När lånet är godkänt överför långivaren det önskade beloppet till Marias företagskonto. Nu kan Maria använda dessa medel för att förverkliga sin företagsvision och hantera uppstartskostnader.


5 tips för att få ett lån med låg ränta

Att säkra ett lån med förmånliga villkor och låg ränta kräver strategisk planering och insiktsfulla beslut. Här presenteras fyra avslutande tips som kompletterar din låneupplevelse och hjälper dig att optimera kostnaderna för ditt lån:

1. Avsluta onödiga krediter och abonnemang

Att avsluta obefogade krediter och oanvända abonnemang är en klok strategi för att förbättra din ekonomiska profil inför låneansökan. Dessa kan påverka din ränta i onödan. Innan du ansöker om ett lån, se till att lösa och avsluta så många överflödiga ekonomiska åtaganden som möjligt.

2. Samla befintliga lån

Trots att det kan verka paradoxalt kan det vara fördelaktigt att ta ett nytt lån för att samla dina befintliga skulder. Genom att konsolidera dyrare lån kan du sänka din månadskostnad avsevärt. Detta ger inte bara lägre ränta utan minskar även risken för dolda avgifter och administrativa kostnader.

3. Medlånetagare

Om din egen ekonomiska situation inte är optimal för att få ett lån med förmånlig ränta, överväg att inkludera en medlåntagare med starkare ekonomiska förutsättningar. Långivaren kommer då att bedöma ansökan baserat på er gemensamma ekonomi, vilket kan öka chanserna för ett fördelaktigt lånerbjudande.

4. Använd en låneförmedlare

Att navigera bland olika låneerbjudanden kan vara överväldigande, och att tacka ja till det första bästa erbjudandet kan vara kostsamt. Att istället använda en låneförmedlare erbjuder flera fördelar. Ansökan når flera banker och långivare samtidigt, vilket skapar konkurrens om dig som kund. En enda kreditupplysning (UC) görs, och svar kommer snabbt. Genom att granska flera erbjudanden i lugn och ro kan du välja det lån som bäst passar dina behov och ekonomiska förutsättningar.

5. Förbättra din kreditvärdighet

En stark kreditvärdering ökar dina chanser att få ett lån med låg ränta. Innan du ansöker om ett lån, se över din kreditrapport och arbeta aktivt med att förbättra din kreditvärdering. Betala av befintliga skulder i tid, undvik nya skulder och korrigera eventuella felaktigheter i kreditrapporten. En hög kreditvärdering ger långivaren förtroende och kan resultera i mer fördelaktiga lånevillkor.

"Sofia" planerar att renovera sitt hem och vill säkra ett prisvärt lån

 • Sofia samlar sina ekonomiska dokument för att visa stabil inkomst och en god kreditvärdering.
 • Hon jämför olika låneerbjudanden, inklusive räntor och villkor, för att välja det mest ekonomiska alternativet.
 • Sofia förbättrar sin kreditvärdering genom att betala av skulder och korrigerar eventuella fel i sin kreditrapport.
 • Hon använder en låneförmedlare för att nå flera långivare samtidigt och får konkurrerande erbjudanden.
 • Sofia överväger att erbjuda säkerhet och inkluderar sin bror som medlåntagare för att stärka sin ansökan.
 • Hon förhandlar aktivt med långivaren för att säkerställa förmånliga villkor baserat på sin ekonomiska situation.

Säkra- och osäkra lån

Att utforska världen av lån innebär att förstå de olika dynamikerna mellan säkra och osäkra alternativ. Dessa två kategorier representerar fundamentala skillnader i hur lån struktureras och vilka risker både långivare och låntagare står inför. I denna sektion kommer vi att belysa koncepten säkra och osäkra lån, bryta ned deras egenskaper och utforska de möjligheter och risker de innebär för individer och deras ekonomi.

Säkra lån

Möt Lisa, en ung kvinna som drömmer om att äga sitt eget hem. För att förverkliga sin dröm överväger hon att ansöka om ett bostadslån, ett typiskt säkrat lån. Lisa har en stabil inkomst och kan använda sitt framtida hem som säkerhet för lånet. Eftersom långivaren har tryggheten i Lises bostad, erbjuder de henne en lägre räntesats och möjligheten att låna en betydande summa för att köpa sitt drömhus.

Å andra sidan måste Lisa vara medveten om risken att förlora sitt hem om hon inte kan uppfylla låneavtalet. Det är den trade-off som kommer med säkrade lån - lägre ränta och högre lånebelopp mot risken att förlora tillgången.

 1. Tillgångsbaserade lån: Säkrade lån kräver att låntagaren lämnar en tillgång som säkerhet för lånet. Denna tillgång kan vara exempelvis en bostad (bostadslån) eller en bil (billån).
 2. Lägre ränta: Eftersom långivaren har en säkerhet i form av tillgången, innebär det minskad risk för långivaren. Därför har säkrade lån oftast lägre räntesatser.
 3. Högre lånbelopp: På grund av den minskade risken kan låntagare oftast låna större summor pengar med säkrade lån.
 4. Risk för förlust av tillgång: Om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet enligt avtalet, kan långivaren ta tillgången som säkerhet som ersättning för det obetalda lånet. Detta innebär en potentiell risk att förlora tillgången.

Osäkrade lån

Nu möter vi Johan, en student som behöver finansiera sina studier och överväger ett osäkrat lån. Eftersom Johan inte har någon tillgång att erbjuda som säkerhet, är hans alternativ ett osäkrat studielån. Trots att dessa lån vanligtvis har högre räntesatser, ger de Johan möjligheten att finansiera sin utbildning utan att behöva belasta en tillgång som säkerhet.

Men Johan måste vara medveten om den högre räntan och det begränsade lånebeloppet jämfört med säkrade lån. Risken för långivaren ökar när ingen tillgång används som säkerhet, vilket avspeglas i de högre räntesatserna.

 1. Ingen tillgång som säkerhet: Osäkrade lån kräver inte någon tillgång som säkerhet. Långivaren litar mer på låntagarens kreditvärdighet.
 2. Högre ränta: Eftersom det inte finns någon säkerhet, innebär osäkrade lån en högre risk för långivaren. Därför har de oftast högre räntesatser.
 3. Mindre lånbelopp: Osäkrade lån erbjuder vanligtvis mindre lånbelopp jämfört med säkrade lån.
 4. Ingen risk för förlust av tillgång: Låntagaren behöver inte oroa sig för att förlora en tillgång om de inte kan betala tillbaka lånet. Å andra sidan kan de drabbas av negativa konsekvenser som lägre kreditvärdering eller indrivningsförsök om de missköter betalningarna.

Dokumentation och krav

När du står inför beslutet att ansöka om ett lån och låna pengar är det av yttersta vikt att vara väl förberedd för de dokumentationskrav och specifika kriterier som långivaren kan ha. Här är en detaljerad genomgång av de vanligaste dokumentationskraven och kraven för låneansökningar:

 • Personlig identifiering: Långivaren kommer förmodligen kräva en giltig ID-handling för att bekräfta din identitet. Det kan vara pass, nationellt ID-kort eller Bank ID. Att tillhandahålla korrekt och uppdaterad identifiering är grundläggande för en smidig ansökningsprocess.

 • Inkomstbevis: Långivaren behöver en tydlig förståelse för din ekonomiska situation, och därför krävs vanligtvis bevis på inkomst. Detta kan inkludera lönespecifikationer, deklarationer eller andra dokument som styrker din ekonomiska kapacitet. Inkomstbeviset hjälper långivaren att bedöma din förmåga att hantera återbetalningarna.

 • Kreditvärdering: Din kreditvärdering är en nyckelfaktor i låneansökningsprocessen. Långivaren kommer att dra din kreditrapport för att bedöma din kreditvärdighet. En positiv kreditvärdering kan öppna dörrar för bättre lånevillkor, medan en negativ kreditvärdering kan leda till mer restriktiva villkor eller avslag.

 • Ålder och medborgarskap: För vissa lån kan det finnas specifika krav gällande ålder och medborgarskap. Vissa lån kan vara begränsade till medborgare eller personer över en viss ålder. Det är viktigt att vara medveten om dessa begränsningar och säkerställa att du uppfyller dem innan du ansöker.

 • Betalningsanmärkningar: Långivares inställning till betalningsanmärkningar varierar. Generellt sett kan möjligheten att få lån vara högre utan betalningsanmärkningar. Det är dock viktigt att känna till långivarens specifika krav och förväntningar när det gäller betalningshistorik.

För att öka dina chanser att bli godkänd för ett lån är det av yttersta vikt att vara noggrann med att tillhandahålla all nödvändig dokumentation och uppfylla specifika krav. Genom att vara väl förberedd kan du navigera genom ansökningsprocessen med självförtroende och öka möjligheterna till positiva lånevillkor.


Förstå räntesatser och avgifter

När du står inför beslutet att låna pengar är det avgörande att skaffa en grundlig förståelse för hur räntesatser och avgifter påverkar ditt lån. Här följer en detaljerad guide med tydliga exempel och användbara insikter för att hjälpa dig navigera genom dessa finansiella aspekter på ett välgrundat sätt:

Räntesatser

 • Ränta som pris för lån: Räntan representerar priset du betalar för att låna pengar och uttrycks som en procentandel av det ursprungliga lånebeloppet. För att förstå dess påverkan är det viktigt att känna till två huvudtyper av räntor: fast och variabel.
 • Fast ränta: En fast ränta förblir oförändrad under hela låneperioden. Detta ger stabilitet eftersom din månatliga betalning förblir konstant. Exempelvis, om du lånar 100 000 kr till 5% fast ränta, kommer du att betala 5 000 kr i ränta varje år.
 • Rörlig ränta: En rörlig ränta kan ändras över tiden baserat på marknadsförändringar. Även om det kan ge initialt lägre räntor än fasta räntor, finns risken för ökade kostnader om räntorna stiger. Exempelvis, om du lånar samma 100 000 kr med 3% rörlig ränta, kommer din ränta att öka eller minska beroende på marknadsförhållandena.
 • Beräkning av ränta: Räntan kan beräknas på olika sätt, inklusive årsränta (APR) och effektiv ränta. Det är viktigt att förstå vilken metod som används för att korrekt bedöma de totala kostnaderna för lånet.

Avgifter

 • Uppläggningsavgift: En uppläggningsavgift debiteras vanligtvis när lånet inrättas och läggs till det totala lånebeloppet. Exempelvis, om du lånar 100 000 kr med en uppläggningsavgift på 2%, kommer du att betala ytterligare 2 000 kr när lånet inrättas.
 • Aviavgift: En aviavgift tas ut för att täcka kostnaderna för att skicka dig fakturor och andra administrativa åtgärder. Om din aviavgift är 20 kr per månad, kommer det att läggas till din månatliga betalning.

Jämförelse av Låneerbjudanden

 • Räntesatser: Genom att jämföra olika låneerbjudanden från olika långivare kan du identifiera de mest förmånliga räntesatserna. Exempelvis, om Långivare A erbjuder 4% ränta och Långivare B erbjuder 5%, kan du spara pengar genom att välja Långivare A.
 • Avgifter: Likaså är det avgörande att jämföra olika långivares avgifter. En långivare med lägre ränta men högre avgifter kan resultera i högre totala kostnader. Det är viktigt att överväga både räntesatser och avgifter i din bedömning.

Att förstå räntesatser och avgifter är nyckeln till att fatta välgrundade beslut när du lånar pengar. Genom att använda dessa tips och exempel kan du navigera genom låneprocessen med ökad klarhet och minska risken för oväntade ekonomiska överraskningar.


Undvika dolda kostnader

Att förstå och undvika dolda kostnader när du tar ett lån är avgörande för att säkerställa att din ekonomiska planering förblir klar och förutsägbar. Här är en utförlig guide med praktiska tips för att minimera risken för obehagliga överraskningar:

 • Läs villkoren & låneavtalet: När du överväger ett lån är det första steget att noggrant läsa igenom låneavtalet och de tillhörande villkoren. Var uppmärksam på varje detalj, inklusive småskrift och eventuella undantag. Denna grundliga läsning hjälper dig att identifiera och förstå alla kostnader som kan vara dolda inom avtalet.

 • Fråga om avgifter: Var inte rädd för att vara proaktiv och ställa frågor till långivaren om eventuella avgifter som du är osäker på. Det kan inkludera administrationsavgifter, förhandsbetalningsstraff eller andra kostnader som inte nödvändigtvis framgår tydligt i marknadsföringen eller det initiala erbjudandet.

 • Var försiktig med extra kostnader: Se upp för extra försäkringar eller tillval som långivaren kan föreslå. Ibland inkluderas dessa i låneerbjudandet för att öka ditt skydd, men de kan också lägga till oväntade kostnader. Fråga specifikt om kostnaden för sådana tillval och överväg om de verkligen är nödvändiga för dina behov.

 • Jämför långivare: Innan du åtar dig ett lån är det klokt att jämföra kostnaderna från olika långivare. Det inkluderar inte bara räntesatser utan också alla potentiella avgifter och kostnader som kan vara kopplade till lånet. Genom att göra en grundlig jämförelse kan du välja det lån som erbjuder de mest transparenta och fördelaktiga villkoren.

 • Förhandla om villkor: Om det finns något i låneavtalet som du inte är nöjd med eller om du upptäcker dolda kostnader, tveka inte att förhandla med långivaren. Ibland kan vissa avgifter reduceras eller förhandlas bort för att bättre passa dina ekonomiska förhållanden.

Kategori Beskrivning Exempel
Räntesatser Priset för att låna pengar. Kan vara fast eller variabel. 5% fast ränta
Avgifter Extra kostnader för lånet, t.ex. uppläggningsavgift eller aviavgift. 500 kr i uppläggningsavgift
Dolda kostnader Kostnader som inte tydligt anges i avtalet, t.ex. extra försäkringar. 12 månaders försäkring som du inte behöver

Låna pengar - FAQ

Tim Karlsson

Tim, med en civilekonomexamen, har ett starkt intresse för ekonomi och finans. Som innehållsansvarig ser han till att Lånefakta alltid erbjuder korrekt och aktuell information.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, tipsen, råden och exklusiva erbjudanden direkt i din inkorg! Registrera dig idag.