Låna till bil

Billån med låga räntor och inga kontantinsatser

Letar du efter det optimala billånet? Från låga räntor till inga kontantinsatser - här är allt du behöver veta för att finna det perfekta lånet för din nya bil.

Lendo
Rekommenderad långivare

Lendo, ett svenskt företag som etablerades år 2007. Genom ett omfattande samarbete med över 40 banker och långivare strävar Lendo efter att erbjuda konkurrenskraftiga lån, krediter och andra finansiella produkter. Företagets övergripande mål är att underlätta för användare, både privatpersoner och företag, att hitta den optimala finansieringslösningen som bäst passar deras individuella behov. Genom en användarvänlig och effektiv plattform möjliggör Lendo jämförelser av låneerbjudanden från upp till 40 olika finansiella institutioner.

10 000 - 600 000 kr
1 - 15 år
40 partners
4,70 - 33,75 %
Visa erbjudande
Vår favorit! Jämför upp till 40 långivare
Belopp
10 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 15 år
Ränta
4,70 - 33,75 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 120 941 kr till 9% rörlig ränta med en återbetalningstid på 3.7 år, med 44 avbetalningar om 3 259 kr och 246 kr i uppläggningsavgift samt 16 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 9.38%. Totalt att återbetala blir 143 391 kr.
Välkänd låneförmedlare!
Belopp
5 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 20 år
Ränta
5,07 - 33,46 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 128 973 kr till 13% rörlig ränta med en återbetalningstid på 8.8 år, med 106 avbetalningar om 2 082 kr och 426 kr i uppläggningsavgift samt 26 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 13.80%. Totalt att återbetala blir 220 704 kr.
Medlemmar får 1% ränterabatt!
Belopp
15 000 - 600 000 SEK
Löptid
2 - 15 år
Ränta
5,20 - 16,95 %
Åldersgräns
20 år
Anslutna banker
1
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 97 625 kr till 14% rörlig ränta med en återbetalningstid på 5.6 år, med 67 avbetalningar om 2 129 kr och 229 kr i uppläggningsavgift samt 18 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 14.93%. Totalt att återbetala blir 142 676 kr.

Innehållsförteckning


Välkommen till vår guide om billån och finansiering av din nästa bil! Att hitta rätt finansieringsalternativ är avgörande för att göra ett smart köpbeslut. I denna omfattande guide kommer vi att utforska allt från möjligheter till att skaffa billån utan kontantinsats till strategier för att förbättra din chans till godkännande och få förmånliga villkor. Låt oss tillsammans navigera genom världen av billån och hitta det bästa alternativet för din nästa bil.


Billån – Din kompletta guide till förmånliga billån och lånemöjligheter

Att finansiera ett bilköp kan innebära flera vägval och att förstå de olika alternativen är avgörande för att hitta en lösning som passar din ekonomi. Ett billån kan vara en väg att gå, och det finns många faktorer att ta i beaktning, som huruvida man ska välja ett billån med eller utan kontantinsats och vilka villkor som gäller för att få ett förmånligt billån.

Vi berör också frågan om att låna ut en bil till en vän och vilka överväganden som bör göras i sådana situationer. Vidare undersöker vi hur en låntagare kan närma sig situationer med specifika förutsättningar, som att ansöka om billån trots betalningsanmärkningar eller utforska möjligheten att låna utan att kreditupplysning registreras hos Upplysningscentralen (UC).

Viktiga punkter

 • Billån kan struktureras med eller utan kontantinsats, beroende på dina behov och ekonomiska situation.
 • Det är viktigt att jämföra räntor och villkor för att hitta det mest förmånliga billånet.
 • Alternativa finansieringsmetoder och specialvillkor kan finnas tillgängliga även om du har en betalningsanmärkning eller vill undvika UC.

Räkneexempel

Hur ett lån på 150 000 kr över en period på 10 år med en ränta på 4.95% kan se ut:

Lånebelopp: 150 000 kr
Ränta: 4.95%
Löptid: 10 år (120 månader)

Med dessa uppgifter kan vi beräkna den månatliga avbetalningen med en standardamortering:

För att beräkna den månatliga avbetalningen använder vi formeln för annuitetslån:

Månadsränta = Årsränta / 12 månader = 4.95% / 12 = 0.4125% per månad.

Antal månader = 10 år x 12 månader/år = 120 månader

Efter att dessa beräkningar har gjorts skulle den månatliga avbetalningen för detta lån vara cirka 1 601 kronor (det exakta beloppet beror på den exakta annuitetsfaktorn)


Grundläggande om billån

När du överväger att finansiera ditt bilköp är det avgörande att förstå de grunder billån bygger på, inklusive vad det är, dess kostnader och hur det skiljer sig från andra låneformer.

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån du tar för att finansiera köpet av en bil. När du ansöker om ett billån, bestämmer banken eller långivaren en ränta baserat på din ekonomiska situation som du måste betala på lånet, utöver den summa du lånar, det vill säga lånebeloppet. Du kommer vanligtvis att behöva betala en kontantinsats, som är en procentandel av bilens pris, och sedan amortera lånet, vilket innebär att du betalar tillbaka det långsamt över tid. Billånet är oftast säkrat, vilket betyder att bilen fungerar som en säkerhet för lånet.

Skillnaden mellan billån och privatlån

En huvudskillnad mellan billån och privatlån är att billån ofta kräver en kontantinsats och är säkrade med bilen som du köper. Det innebär att långivaren har rätt att återta bilen om du inte kan betala lånet. Privatlån, å andra sidan, är oftast osäkrade lån utan specificerad säkerhet och kan användas för en rad olika syften, inte bara för att låna till bil. Räntan på ett privatlån kan vara högre eftersom långivaren tar en större risk utan säkerhet.

Billån


Att ansöka om billån

När du ansöker om billån är det viktigt att förstå processen, känna till de krav som ställs och hur din kreditvärdighet påverkas. Att välja det bästa billånet innebär inte bara att hitta en låg ränta utan också att hitta en långivare som erbjuder villkor som passar dina behov och din ekonomiska situation.

Hur man ansöker

För att ansöka om billån bör du först jämföra alternativ från olika långivare. Processen startar vanligtvis med en onlineansökan där du fyller i nödvändig information om dig själv och bilen du avser att köpa.

 • Steg 1: Hitta en lämplig långivare och låneprodukt.
 • Steg 2: Fyll i en låneansökan online eller på bankkontor.

Viktiga villkor och krav

Varje långivare har specifika villkor som måste uppfyllas för att låna pengar till bil. Ofta behöver du ha en stadig inkomst och vara minst 18 år gammal. Lånevillkor inkluderar även:

 • Minsta och högsta lånebelopp.
 • Krav på kontantinsats (vissa långivare erbjuder billån utan kontantinsats).
 • Återbetalningsplan och räntesatser.

Betydelsen av kreditupplysning

När du ansöker om billån kommer långivaren att genomföra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. Anteckningar som uc, eller upplysningar från andra kreditupplysningsföretag, spelar en stor roll då de visar din ekonomiska historik. Om du har betalningsanmärkningar, kan det påverka din möjlighet att få lån, men det finns vissa långivare som erbjuder billån trots betalningsanmärkning. Billån utan uc innebär att långivaren använder sig av andra upplysningsföretag än UC när de bedömer din ansökan.


Kostnader och avgifter vid billån

När du finansierar ett bilköp via ett billån är det viktigt att ha koll på de totala kostnaderna som inkluderar ränta, avgifter och avbetalningsvillkor.

Räntor och avbetalning

Ränta - Din lånekostnad påverkas av den ränta du erhåller från långivaren. Det är ett pris du betalar för att kunna låna pengar till bilen, vilket vanligtvis anges som en procentsats per år. Förutom den nominella räntan bör du överväga den effektiva räntan, som inkluderar eventuella avgifter och blir en mer rättvisande bild av lånekostnaden. Exempelvis kan du hos Swedbank låna upp till 80 procent av bilens värde, medan Nordea listar en effektiv ränta på mellan 9,04 % och 9,58 %.

Avbetalning - Avbetalningstiden, eller löptiden, är den period du avtalar om att betala tillbaka hela lånet och det kan variera från några år till ett decennium eller mer. Din månadskostnad bestäms av både räntan och avbetalningstidens längd. En längre löptid innebär ofta en lägre månadskostnad, men också att den totala räntekostnaden över tid ökar.

Extrakostnader relaterade till lån

Utöver räntan tillkommer oftast ytterligare avgifter relaterade till ditt billån. En uppläggningsavgift är en engångskostnad för att administrera upprättandet av ditt lån. Aviavgifter är de administrativa avgifter som tillkommer för varje avbetalningstillfälle. Det är inte ovanligt att långivare erbjuder att ta bort aviavgiften om betalning sker via autogiro, såsom hos Santander, där det nämns att inga aviavgifter debiteras vid autogirobetalning.

Genom att noggrant jämföra villkoren från olika långivare kan du hitta ett förmånligt billån som passar just dina behov, oavsett om det gäller ett billån med eller utan kontantinsats, den bästa räntan eller möjligheten att få ett lån trots betalningsanmärkning.


Alternativ till kontantinsats

För dig som vill köpa bil men inte har sparat för kontantinsats finns det alternativa lösningar som kan göra det möjligt att ändå genomföra köpet.

Billån utan kontantinsats

Ett billån utan kontantinsats erbjuder möjligheten att finansiera hela bilköpet utan att du behöver betala någon del av kostnaden upfront. Detta kan vara ett bra alternativ om du inte har möjlighet att spara pengar för en traditionell kontantinsats. Billån och kontantinsats kan ge dig flexibilitet att välja en bil som passar dina behov utan att direkt likviditet är ett hinder. Det är dock väsentligt att tänka på att totala lånekostnaden ofta kan bli högre på lång sikt då även räntekostnader måste beaktas.

 • Fördelar: Gör det möjligt att köpa bil direkt.
 • Nackdelar: Kan innebära högre total lånekostnad över tid.

Råd för låntagare utan sparade medel

Om du inte har sparat medel för en kontantinsats, men ändå vill låna pengar till bil, finns det råd att ta till. Först och främst, undersök möjligheterna för privatleasing, vilket kan vara ett alternativ där ingen kontantinsats krävs. Låneskydd kan vara värt att överväga för att skydda dig ekonomiskt vid oväntade händelser som arbetslöshet eller sjukdom. Det är även viktigt att noga jämföra villkor och räntor för att hitta det mest förmånliga billånet som passar just dina förutsättningar.

 • Kolla upp: Privatleasingalternativ.
 • Overväg: Låneskydd för ekonomisk säkerhet.
 • Jämför: Lånevillkor för att hitta bästa möjliga ränta.

Att ta ett billån trots betalningsanmärkning eller att söka ett billån utan UC (Upplysningscentralen) kan vara mer utmanande, men det finns aktörer på marknaden som erbjuder lån även under dessa förutsättningar, ofta dock till högre ränta. Det är avgörande att göra en väl informerad beslut baserat på en ordentlig jämförelse av alla tillgängliga alternativ.


Finansiering med specifika förutsättningar

Att hitta finansiering för ett billån kan vara en utmaning, särskilt om du har specifika omständigheter som betalningsanmärkningar eller om du söker lån för en annan typ av fordon än en standardbil. Det är viktigt att du förstår vilka alternativ som finns tillgängliga för dig och de villkor som dessa alternativ innebär.

Billån med betalningsanmärkning

Om du har betalningsanmärkningar kan det vara svårare att få ett billån, men det är inte omöjligt. Vissa långivare erbjuder billån trots betalningsanmärkning, men dessa lån kan komma med högre räntor på grund av den ökade risken som kreditgivaren tar. Det är viktigt att du noga granskar lånevillkoren så att räntan och avbetalningsplanen är hanterbara för din ekonomi.

Billån för olika fordonstyper

Inte bara traditionella bilar täcks av billån; du kan också finansiera andra typer av fordon som elbilarmotorcyklar (mc)husvagnar och husbilar. Lånevillkoren kan variera beroende på fordonstypen och huruvida fordonet används som säkerhet för lånet. Vissa partners, som Wasa Kredit, erbjuder möjligheter att låna till fordon utan att kräva kontantinsats, vilket kan vara en fördel om du önskar behålla dina besparingar. Vid val av finansiering är det viktigt att jämföra alternativ för att hitta det billån med lägst ränta som passar ditt behov av köp av fordon.


Frågor och svar

Vissa långivare erbjuder möjligheten att få ett billån utan kontantinsats, men det kan kräva att du uppfyller vissa kriterier för att kvalificera dig.

Faktorer som din kreditvärdighet, lånebelopp, löptid och val av långivare kan alla påverka räntan på ditt billån.

Det är möjligt att få ett billån trots en betalningsanmärkning, men det kan påverka räntan och villkoren för lånet.

Att låna utan UC innebär att långivaren inte använder sig av UC (Upplysningscentralen) för att göra en kreditupplysning, vilket kan vara fördelaktigt om man vill undvika flera kreditförfrågningar som syns för andra långivare.

En längre löptid kan minska månadsbetalningarna men leda till högre totala kostnader genom ökade räntor. En kortare löptid kan innebära högre månadsbetalningar men lägre totala kostnader.

Vissa långivare tillåter att man lånar pengar för kontantinsatsen, men det är viktigt att förstå de totala kostnaderna och villkoren för ett sådant lån.

Vissa långivare erbjuder särskilda billån med förmånliga villkor för förstagångsköpare för att underlätta för dem att finansiera sin första bil.

Ja, det är möjligt att refinansiera ett billån för att få bättre villkor, som lägre ränta eller längre löptid, om din ekonomiska situation har förbättrats sedan du tog det ursprungliga lånet.

En medsökande är en annan person som ansöker om lånet tillsammans med dig. Det kan förbättra chanserna till godkännande och bättre villkor om medsökandens ekonomi är stabil.

Ja, det är möjligt att förhandla om villkoren för ett billån, särskilt om du har en stark kreditvärdighet eller kan erbjuda säkerhet för lånet. Att jämföra olika erbjudanden kan också ge förhandlingsutrymme.

Tim Karlsson

Tim, med en civilekonomexamen, har ett starkt intresse för ekonomi och finans. Som innehållsansvarig ser han till att Lånefakta alltid erbjuder korrekt och aktuell information.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, tipsen, råden och exklusiva erbjudanden direkt i din inkorg! Registrera dig idag.