Låna 170000 kr till låg ränta utan säkerhet med privatlån

Vi har jämfört och utsett de bästa blancolånen

När det kommer till att låna 170 000 kr, är det viktigt att göra välgrundade ekonomiska beslut. I denna artikel kommer vi att utforska hur valet av återbetalningstid kan påverka kostnaden för ditt lån.

Lånebelopp:

170000 kr

10 000 kr

600 000 kr

Löptid (år):

år
Ungefärlig månadskostnad

209 SEK

Jämför erbjudanden!

Genom att använda vår hemsida godkänner du våra användarvillkor och hur vi hanterar personuppgifter.

För att beräkna ungefärliga månadskostnaden adderar vi lånebeloppet med uppläggningsavgiften (500kr), delar det med lånetiden omvandlat till månader och lägger sedan till 7% ränta.

Vår favorit! Jämför upp till 40 långivare
Belopp
10 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 15 år
Ränta
4,70 - 33,75 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 125 983 kr till 11% rörlig ränta med en återbetalningstid på 7.7 år, med 92 avbetalningar om 2 049 kr och 123 kr i uppläggningsavgift samt 15 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 11.57%. Totalt att återbetala blir 188 532 kr.
Välkänd låneförmedlare!
Belopp
5 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 20 år
Ränta
5,07 - 33,46 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 129 794 kr till 20% rörlig ränta med en återbetalningstid på 4.8 år, med 57 avbetalningar om 3 580 kr och 286 kr i uppläggningsavgift samt 30 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 21.94%. Totalt att återbetala blir 204 062 kr.
Medlemmar får 1% ränterabatt!
Belopp
15 000 - 600 000 SEK
Löptid
2 - 15 år
Ränta
5,20 - 16,95 %
Åldersgräns
20 år
Anslutna banker
1
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 105 052 kr till 7% rörlig ränta med en återbetalningstid på 4.9 år, med 59 avbetalningar om 2 143 kr och 377 kr i uppläggningsavgift samt 27 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 7.23%. Totalt att återbetala blir 126 438 kr.

Innehållsförteckning


Att låna 170 000 kr genom ett privatlån, även känt som blancolån, kan vara en lösning för dig som behöver finansiera större utgifter utan att ställa egendom som säkerhet. Ett blancolån är ett lån där du inte behöver ange någon specifik anledning till lånet eller lämna någon säkerhet, vilket gör processen snabb och flexibel. Med ett privatlån kan du få tillgång till pengarna du behöver för att kanske renovera ditt hem, konsolidera befintliga skulder eller finansiera en stor livshändelse.

De räntor som erbjuds vid blancolån varierar vanligen beroende på kreditvärdighet och långivare. Det är viktigt att undersöka olika långivares erbjudanden för att hitta en låg ränta och förstå de totala lånekostnaderna. Återbetalningstiden påverkar också den totala kostnaden för lånet, så det är avgörande att välja en återbetalningsplan som passar din ekonomiska situation. Att noga överväga din betalningsförmåga innan du ansöker om ett blancolån är nyckeln till en sund ekonomisk framtid.

Nyckelpunkter

 • Ett blancolån gör det möjligt att låna pengar utan säkerhet.
 • Jämför olika långivare för att hitta låg ränta och förmånliga villkor.
 • Planera återbetalningen noga för att undvika ekonomisk belastning.

Privatlån som finansieringsmetod

När du behöver låna pengar snabbt och utan säkerhet är privatlån, eller blancolån, en attraktiv lösning. Dessa lån ger dig flexibiliteten att finansiera allt från en oväntad utgift till ett större inköp.

Olika typer av lån

Privatlån och blancolån är termer som ofta används som synonymer. Båda är lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver ställa någon egendom som säkerhet för lånet. Detta skiljer dem från exempelvis bostadslån där hemmet fungerar som säkerhet. När du vill låna pengar snabbt kan blancolån vara ett effektivt verktyg eftersom processen ofta är snabbare och med färre krav än säkerställda lån.

 • Privatlånet kan användas för en rad olika syften, såsom renoveringar, resor eller sammanslagning av befintliga skulder.
 • Blancolånet har traditionellt varit relaterat till mindre lån, men numera kan du låna belopp upp till ca sexhundratusen kronor.

Fördelar med blancolån

En av de största fördelarna med blancolån är flexibiliteten. Du kan använda lånet till vad du vill utan att behöva förklara för långivaren vad pengarna ska gå till. Vidare är räntan på ett blancolån oftast rörlig och sätts individuellt baserat på din kreditvärdighet och ekonomiska situation, vilket innebär att du potentiellt kan låna till låg ränta.

Några av fördelarna inkluderar:

 • Inget krav på säkerhet
 • Flexibel lånesumma och återbetalningsplan
 • Inte begränsat till specifika ändamål, vilket gör att du kan låna pengar till vad du behöver
 • Snabb handläggning och utbetalning är vanlig, vilket är fördelaktigt för akuta behov

För att få en översikt över olika långivares villkor och hitta det bästa alternativet för dig kan du läsa våra jämförelsesidor där privatlån jämförs. När du valt att ta ett blancolån är det klokt att se över villkoren noggrant och försäkra dig om att du kan uppfylla kraven för återbetalningen.

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är en typ av kredit där du, som låntagare, inte behöver ställa någon säkerhet för lånet. Detta innebär att långivaren inte kräver en fysisk tillgång som pant, vilket gör lånet mer lättillgängligt.

Vad innebär "Utan säkerhet"?

När du lånar pengar utan säkerhet innebär det att du inte behöver använda dina tillgångar, som till exempel ditt hus, bil eller båt, som en garant för lånet. Risken för långivaren blir större, eftersom de inte har någon direkt väg att återfå sina pengar om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Därför baseras godkännandet av ett blancolån på din kreditvärdighet och inkomst.

Blancolåns syften

Blancolån kan ha olika syften och används ofta för finansiering av stora personliga utgifter såsom renovering av hemmet eller för att köpa bil. Det passar också väl när du till exempel vill investera i solceller för att göra ditt hem mer energieffektivt, eller om du funderar på att skaffa ett så kallat energilån. Eftersom dessa lån inte är ändamålsbundna, kan du som låntagare fritt använda pengarna till det du önskar, förutsatt att du uppfyller långivarens kreditkrav.

Krav för att låna 170 000 kr

När du ansöker om ett privatlån för att låna 170 000 kr, är det viktigt att du uppfyller vissa grundkrav. Dina chanser att bli godkänd för lånet beror på din inkomst och kreditvärdighet samt din historik av betalningsanmärkningar.

Inkomst och kreditvärdighet

För att kunna låna 170 000 kr utan säkerhet, krävs det ofta att du har en stabil och tillräcklig inkomst. Vilken inkomstnivå som krävs kan variera mellan olika långivare, men det är vanligt att du behöver ha en årsinkomst på minst 100 000 kr för att anses kunna återbetala lånet. Utöver detta genomförs en kreditprövning där din ekonomiska historia och betalningsförmåga utvärderas. Informationen i en kreditupplysning från UC eller liknande kreditinformationsföretag används för att bedöma din kreditvärdighet.

Betalningsanmärkningar och lån

Betalningsanmärkningar kan vara ett hinder för att få lån, då de signalerar till långivaren att du tidigare haft svårigheter med att betala skulder. Om du har betalningsanmärkningar kan det vara svårare att få ett lån beviljat, men inte omöjligt. Vissa långivare kan tänka sig att låna ut pengar även till låntagare med anmärkningar, men det kan innebära högre räntor som en kompensation för den ökade risken de tar. Det är viktigt att du är medveten om att en ny kreditupplysning kommer tas vid varje låneansökan och att flera förfrågningar kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Lånekostnader och räntor

När du lånar 170 000 kr som ett privatlån utan säkerhet är det viktigt att förstå både den nominella räntan och den effektiva räntan, eftersom dessa påverkar din totala lånekostnad. Avgifter och ränteavdrag är också viktiga aspekter att beakta i din lånekalkyl.

Effektiv ränta och exempelränta

Den effektiva räntan inkluderar alla lånekostnader såsom avgifter och den nominella ränten, och ger därmed en mer heltäckande bild av lånet. Till exempel, för ett annuitetslån på 170 000 kr med en nominell ränta på 7,61% och vissa avgifter, kan den effektiva räntan bli 7,95%, vilket i slutändan resulterar i en högre kostnad över lånets löptid.

Nominell ränta och ränteavdrag

Den nominella ränten är den räntesats du betalar på lånebeloppet, exklusive andra avgifter. Denna kan vara fast eller rörlig. Ränteavdraget är en skatterabatt som du kan få för räntekostnader på lån. Det innebär att en del av dina räntekostnader dras av från din skatt. Exempelräntan använder den nominella ränten för att illustrera den månatliga lånekostnaden utan att räkna in andra avgifter eller ränteavdrag.

Det är centralt att du jämför de olika räntorna och förstår hur de påverkar dina återbetalningar. Använd lånekalkylatorer för att se hur ränteförändringar påverkar din månadskostnad.

Låt oss nu utforska hur olika återbetalningstider påverkar kostnaden när man lånar 170,000 kr med en fast ränta på 7%. Här är tre exempel:

1. Erik: Erik väljer att betala tillbaka lånet på 3 år. Han kommer att betala cirka 53,774 kr i ränta, vilket innebär att hans totala återbetalning blir cirka 223,774 kr.

2. Maria: Maria föredrar en längre återbetalningstid på 5 år. Hennes totala räntekostnad blir cirka 89,623 kr, och hennes totala återbetalning uppgår till cirka 259,623 kr.

3. Johan: Johan har en stramare budget och väljer att betala tillbaka lånet över 7 år. Han kommer att betala cirka 125,471 kr i ränta och totalt återbetala ungefär 295,471 kr.

Dessa exempel visar att längre återbetalningstider kan leda till lägre månatliga avbetalningar, men högre totala kostnader på grund av räntan. Det är viktigt att noga överväga vilken återbetalningstid som passar ens ekonomiska situation bäst.

Återbetalning av lån

När du lånar 170 000 kr som ett privatlån, även kallat blancolån, är det viktigt att förstå hur återbetalningen fungerar. Detta inkluderar både din amorteringsplan och möjligheten till extraamortering.

Amortering och amorteringsscheman

Amortering är processen där du gradvis betalar av det belopp du lånat. Det finns två huvudsakliga metoder för att amortera lån: rak amortering och annuitet.

Med rak amortering betalar du ett fast belopp på lånekapitalet vid varje tillfälle, plus ränta på det återstående lånebeloppet. Dina totala betalningar minskar över tiden eftersom räntedelen blir mindre när lånet minskar.

Vid annuitet betalar du istället ett lika stort totalbelopp vid varje betalningstillfälle. I början av återbetalningstiden består en större del av betalningen av ränta och en mindre del av amortering. Med tiden inverteras detta förhållande. Du kan använda autogiro för att försäkra dig om punktliga betalningar varje månad.

Extraamortering och dess påverkan

Extraamortering innebär att du betalar mer än det planerade amorteringsbeloppet. Detta kan minska den totala räntekostnaden och förkorta återbetalningstiden på ditt lån. Det är en effektiv metod för att få ner dina skulder snabbare, men det är alltid viktigt att kontrollera med långivaren om det finns några avgifter eller villkor kopplade till extraamorteringar på ditt blancolån.

Ansökningsprocessen

När du vill låna 170 000 kr som ett privatlån, är det viktigt att förstå ansökningsprocessen och hur du jämför olika långivares erbjudanden. En välinformerad ansökan ökar chansen för godkännande och säkerställer att du får bäst möjliga villkor.

Så ansöker du om ett privatlån

För att ansöka om ett privatlån börjar du med att samla all nödvändig information om din ekonomi. Detta inkluderar din inkomst, dina utgifter och eventuella andra lån. När du har denna information tillgänglig, väljer du den långivare som du önskar ansöka hos och fyller i deras ansökningsformulär, ofta tillgängligt online. I ansökningsformuläret specificerar du önskat lånebelopp och dina personliga uppgifter. Många långivare erbjuder svar direkt när du ansöker med BankID, vilket underlättar och snabbar upp processen.

Välja långivare och jämföra erbjudanden

Det är kritiskt att jämföra låneerbjudanden från flera långivare för att säkerställa att du får låga räntor och förmånliga villkor. Låneförmedlare kan vara till hjälp då de jämför erbjudanden åt dig, vilket potentiellt kan ge en översikt över de bästa alternativen på marknaden. Ta dig tid att analysera den uppskattade månadskostnaden och de totala lånekostnaderna för att identifiera det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet. För att starta jämförelsen kan du besöka sidor som hjälper dig ansöka om ett lån och tillhandahåller information om olika långivares räntor, villkor och återbetalningstider.

Lagstiftning och juridisk information

När du överväger att låna 170 000 kr utan säkerhet är det viktigt att förstå den relevanta lagstiftningen och dina rättigheter som låntagare. Svensk lagstiftning ställer tydliga krav på både långivare och låntagare, och det är centrala delar för att säkerställa en rättvis låneprocess.

Lagkrav vid lån

I Sverige måste alla långivare följa konsumentskyddslagen och kreditavtalslagen när de erbjuder lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Långivare är skyldiga att genomföra en noggrann kreditbedömning innan de godkänner ett lån. Detta innebär att de måste göra en kreditupplysning för att utvärdera din ekonomiska situation. Informationen hjälper långivaren att bedöma din förmåga att återbetala lånet och skyddar dig från att ta på en övertung skuldbörda.

 • Kreditupplysning: Långivaren inhämtar information om din ekonomi.
 • Kreditbedömning: En utvärdering görs för att bedöma din återbetalningsförmåga.

Rättigheter som låntagare

Du som låntagare har flera rättigheter enligt svensk lag. Det är bland annat din rätt att få information om alla lånevillkor inklusive räntor, avgifter och återbetalningstid. Du bör också få tydlig information om lånets totalkostnad. Alla dessa detaljer ska presenteras i ett standardiserat europeiskt konsumentkreditformulär, som hjälper dig att jämföra olika låneerbjudanden.

 • Information: Du har rätt till fullständig information om lånet.
 • Jämförelse: Använd det standardiserade konsumentkreditformuläret för att jämföra erbjudanden.

Kom ihåg, det är viktigt att noggrant läsa igenom och förstå alla villkor innan du ingår ett låneavtal.

Risker och skydd

När du lånar 170 000 kr utan säkerhet till en låg ränta finns det risker att ta hänsyn till, samtidigt som det finns skydd att överväga. Det är viktigt att du är medveten om den potentiella ekonomiska belastningen samt skyddsmöjligheterna som kan ge dig en tryggare lånesituation.

Låneskydd vid arbetslöshet

Om du skulle bli ofrivilligt arbetslös kan ett låneskydd vara en viktig trygghet. Låneskyddet är en form av försäkring som mot en extra kostnad kan täcka dina månadsbetalningar under en viss period. Tänk på att policy och villkor för sådant skydd varierar, och det är avgörande att noggrant granska vad som gäller för just det lån du är intresserad av.

Risken med höga lånekostnader

Även om du initialt får en låg ränta är det essentiellt att beräkna den totala kostnaden för lånet. De månatliga betalningarna kan snabbt staplas upp och bli en betungande extra kostnad i din budget. Använd kalkylverktyg för att beräkna den effektiva räntan och den totala betalningen över lånets löptid. Var även medveten om att det kan tillkomma ytterligare avgifter för tjänster som inte inkluderats i den initiala räntan.

Att tänka på innan man lånar

Innan du lånar 170 000 kr utan säkerhet är det viktigt att göra en genomtänkt plan och vara medveten om ditt låneansvar. Att se över din ekonomi noggrant kan hjälpa dig att undvika fallgroparna med onödiga lån.

Planering och låneansvar

När du planerar att ta ett privatlån, bör du först se över din budget och bedöma din återbetalningsförmåga. Det är klokt att räkna på den totalkostnad lånet innebär, inklusive räntor och avgifter, för att förstå det fulla ekonomiska ansvaret.

 • Skapa en detaljerad budget som inkluderar dina inkomster och utgifter.
 • Beräkna den månadskostnad du kan hantera utan att kompromissa med din ekonomiska säkerhet.
 • Överväg att ha en medsökande för att förbättra dina chanser att få lånet och potentiellt få en lägre ränta.

Att undvika onödiga lån

Se till att lånet du överväger verkligen är nödvändigt och att du inte drabbas av onödiga skulder. Ett lån bör inte tas lätt på, och det är bättre att undvika att ansöka om flera smålån som kan leda till en högre sammanlagd räntekostnad.

 • Analysera alternativen till lånet, såsom sparande eller att vänta tills du kan finansiera ditt köp utan att låna.
 • Fundera på om de saker eller tjänster du planerar att finansiera med lånet är avgörande för dina nuvarande behov.

Avslutande tips och råd

När du överväger att låna 170 000 kr utan säkerhet är det kritiskt att noggrant överväga totalkostnaden och ha en genomtänkt plan för återbetalning. Information och vägledning i denna sektion säkerställer att du fattar välgrundade beslut anpassade efter din ekonomiska situation.

Sammanfattning av viktiga punkter

 • Totalkostnad: Se över den effektiva räntan samt alla avgifter för att förstå den totala kostnaden för lånet. Till exempel kan ett blancolån på 170 000 kr ha en effektiv ränta på 7,95 %, vilket bestämmer den faktiska kostnaden över lånetiden.
 • Planering: Ansvarsfull låntagning innebär att du planerar för din återbetalning. Budgetera dina månadsinkomster och -utgifter för att garantera att du kan hantera återbetalningarna utan ekonomisk stress.

Fördelar och nackdelar med blancolån

 • Fördelar:

  • Flexibilitet: Ett blancolån ger dig möjlighet att låna pengar utan att behöva ange säkerhet, som till exempel bostad vid bolån eller fordon vid billån.
  • Användbarhet: Lånet kan användas för olika ändamål, från renoveringar i hemmet till större inköp eller omstrukturering av tidigare skulder.
 • Nackdelar:

  • Högre ränta: Genom att låna utan säkerhet är räntan ofta högre jämfört med lån där säkerhet finns.
  • Kreditrisk: Du måste ha god kreditvärdighet och en stabil inkomst för att få lån godkända till konkurrenskraftiga räntor.

Frågor och svar

Nej, i Sverige är det normalt svårt att låna pengar utan att kreditupplysning görs av Upplysningscentralen (UC) eller andra liknande kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningen är en viktig del av långivarnas bedömning av din kreditvärdighet och är vanligtvis obligatorisk.

Återbetalningstiden kan vara från ett år upp till flera år, beroende på dina ekonomiska förutsättningar och lånevillkor. Det är viktigt att välja en återbetalningstid som passar din budget.

Räntan varierar beroende på din kreditvärdighet och långivaren. Genomsnittlig ränta ligger vanligtvis mellan 7% och 10%.

Ja, många långivare erbjuder blancolån på 170 000 kr utan krav på säkerhet eller pant.

Vanligtvis krävs stabil inkomst och en god kreditvärdighet. Kraven kan variera mellan olika långivare.

Armin Zetterberg

Armin är en erfaren finansexpert med en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning finansiering. Hans fokus ligger på att hjälpa människor och företag att förstå lån och finansiering bättre. Med en gedigen grund inom ämnet är han specialiserad på att jämföra olika lån och finansieringsalternativ för att guida sina klienter & läsare mot de bästa besluten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, tipsen, råden och exklusiva erbjudanden direkt i din inkorg! Registrera dig idag.