Blancolån

Processen är snabb, enkel och påverkar inte din kreditvärdighet.

Blancolån, eller lån utan säkerhet, ger flexibilitet för diverse utgifter. Med fast eller rörlig ränta kan blancolån anpassas för olika behov och ekonomiska förhållanden, vilket ger låntagaren kontroll.

Lånebelopp:

100 000 kr

10 000 kr

600 000 kr

Löptid (år):

år
Ungefärlig månadskostnad

209 SEK

Jämför erbjudanden!

Genom att använda vår hemsida godkänner du våra användarvillkor och hur vi hanterar personuppgifter.

För att beräkna ungefärliga månadskostnaden adderar vi lånebeloppet med uppläggningsavgiften (500kr), delar det med lånetiden omvandlat till månader och lägger sedan till 7% ränta.

Hitta blancolån till låg ränta

Blancolån ger ekonomisk frihet för olika ändamål, såsom personlig konsumtion eller slå ihop befintliga lån. Hitta det optimala blancolånet för dina behov.

Personlig utveckling

Investera i personlig utveckling genom att finansiera kurser, utbildningar eller evenemang med hjälp av blancolån för karriärframsteg.

Låna till bil

Förverkliga din biltraum med blancolån för att köpa drömbilen eller uppgradera till en mer pålitlig och energieffektiv modell.

Minnesvärda stunder

Skapa minnesvärda stunder genom att använda blancolån för att finansiera speciella evenemang eller unika upplevelser.

Oförutsedda utgifter

Skapa utrymme för oförutsedda utgifter genom att använda blancolån som en ekonomisk buffert för extra trygghet.


Populära långivare

Här nedan följer några långivare som vi rekommenderar på Lånefakta.

Vår favorit! Jämför upp till 40 långivare
Belopp
10 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 15 år
Ränta
4,70 - 33,75 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 50 607 kr till 15% rörlig ränta med en återbetalningstid på 7.8 år, med 94 avbetalningar om 943 kr och 217 kr i uppläggningsavgift samt 22 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 16.08%. Totalt att återbetala blir 88 598 kr.
Välkänd låneförmedlare!
Belopp
5 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 20 år
Ränta
5,07 - 33,46 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 110 368 kr till 10% rörlig ränta med en återbetalningstid på 9.3 år, med 112 avbetalningar om 1 571 kr och 166 kr i uppläggningsavgift samt 50 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 10.47%. Totalt att återbetala blir 175 964 kr.
Medlemmar får 1% ränterabatt!
Belopp
15 000 - 600 000 SEK
Löptid
2 - 15 år
Ränta
5,20 - 16,95 %
Åldersgräns
20 år
Anslutna banker
1
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 50 213 kr till 14% rörlig ränta med en återbetalningstid på 3.4 år, med 41 avbetalningar om 1 597 kr och 464 kr i uppläggningsavgift samt 38 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 14.93%. Totalt att återbetala blir 65 485 kr.

Ränteläget i Sverige

Här nedan följer en illustration av ränteläget i Sverige, styrräntan.

Källa: Riksbanken


Innehållsförteckning

Denna sida är delad upp i följande rubriker.


Populära långivare

Välj mellan låneförmedlare eller ansök direkt till en långivare.

Långivare Ränta

Blancolån

Blancolån, även känt som privatlån, utgör en typ av lån där låntagaren inte behöver ställa upp med någon form av säkerhet för att få lånet beviljat. Till skillnad från exempelvis bostadslån, där fastigheten fungerar som säkerhet för lånet, ger blancolån låntagaren friheten att använda lånebeloppet utan att binda det till en specifik tillgång.

 • Saknar fysisk säkerhet
 • Flexibel användning
 • Ingen specifik ändamålsanvändning
 • Enkel ansökningsprocess
 • Individuell räntesättning
 • Återbetalning genom amortering
 • Kreditupplysning vid ansökan
 • Möjlighet till förskottsåterbetalning
 • Varierande lånebelopp

Vad får Blancolån användas till?

Blancolån erbjuder flexibilitet för låntagaren att använda lånet fritt utan att behöva ange någon specifik säkerhet. Många väljer dessa lån för att finansiera olika ändamål, såsom hemrenoveringar eller för att samla och refinansiera befintliga lån. Utöver detta kan blancolån användas för investeringar, som att starta eget företag eller köpa aktier. En annan vanlig användning är att finansiera större upplevelser som resor eller bröllop. Vissa väljer även att använda blancolån för bilfinansiering eller för att täcka oväntade utgifter. Denna flexibilitet ger låntagaren möjlighet att anpassa lånet efter sina individuella behov och mål.

Tures drömaltan med Blancolån

 1. Ansökan: Ture ansöker om 150 000 kr i blancolån för att bygga en altan med spabad.
 2. Jämförelse: Efter att ha jämfört erbjudanden väljer han det med bäst ränta och villkor.
 3. Godkännande: Ture blir godkänd och får pengarna för att påbörja byggprojektet.
 4. Byggprocess: Altanen och spabadet byggs enligt plan och budget.
 5. Njutning: Ture och familjen njuter av resultatet och påbörjar återbetalningen.

Låna upp till 600 000kr

Blancolånets storlek varierar individuellt och bestäms genom en kreditprövning från banker och långivare. Genom Blancolån kan låntagare ansöka om belopp från 10 000 kr upp till 600 000 kr, och olika erbjudanden presenteras efter genomgången av ansökan. Lånebeloppet som beviljas baseras på ansökarens ekonomiska förutsättningar och återbetalningsförmåga.

Vid ansökan om blancolån är det en god praxis att inte överskrida 80% av årsinkomsten för att säkerställa att lånebördan är hållbar. Att välja en summa som är i linje med ens ekonomiska kapacitet är väsentligt för en smidig och bekymmersfri återbetalning av lånet. Detta hjälper också till att undvika överbelastning av skulder och ekonomisk stress.

Att vara medveten om sina egna ekonomiska förhållanden och endast ansöka om det belopp som behövs för att täcka specifika behov eller kostnader är en klok strategi när det gäller blancolån. Det ger flexibilitet att använda lånet för olika ändamål utan restriktioner från långivaren.


Återbetalning av Blancolån

Återbetalning av blancolån sker genom regelbundna delbetalningar, kallade amorteringar. Varje månad betalar låntagaren av en del av det totala lånebeloppet samt ränta. Denna kombination av amortering och ränta sträcker sig över hela löptiden för lånet.

Månatliga amorteringar bidrar till att minska skulden över tiden, medan räntan representerar kostnaden för att låna pengar. Den totala återbetalningsplanen och löptiden för blancolånet varierar beroende på låneavtalet och de specifika villkoren från den valda långivaren.

Det är viktigt att låntagaren noga följer återbetalningsplanen och ser till att ha medel tillgängliga för att täcka månadsbetalningarna. Många långivare tillåter också extra betalningar eller återbetalning i förtid utan extra kostnad, vilket ger flexibilitet för dem som vill minska lånet snabbare. Återbetalningssätt och villkor kan variera mellan olika långivare, så det är avgörande att förstå dessa detaljer vid låneansökan.


Blancolån eller privatlån?

Skillnaden mellan blancolån och privatlån är i stort sett obefintlig, och termerna används ofta synonymt. Båda dessa typer av lån refererar till lån utan någon form av säkerhet, vilket innebär att låntagaren inte behöver pantsätta något till långivaren för att få låna pengar.

Huvudpunkterna för båda typerna av lån inkluderar:

 1. Saknar säkerhet: Varken blancolån eller privatlån kräver någon form av fysisk tillgång, som en bostad eller bil, som säkerhet för lånet.
 2. Flexibel användning: Pengarna från dessa lån kan användas fritt av låntagaren, till skillnad från exempelvis bostadslån som är specifikt avsedda för köp av fastigheter.
 3. Amortering och ränta: Återbetalning sker genom regelbundna amorteringar och räntebetalningar under en överenskommen löptid.

Därför, när man talar om blancolån eller privatlån, avses oftast lån utan säkerhet. Det är viktigt att notera att terminologin kan variera mellan olika långivare och regioner. Ibland kan de använda termen "blancolån" mer, medan andra föredrar att använda "privatlån". Lånevillkoren och räntesatserna kan också variera beroende på långivaren, så det är viktigt att noga granska villkoren vid ansökan om något av dessa lån.


Hur bestäms räntan för Blancolån?

Räntan för blancolån bestäms individuellt av långivaren och grundas på flera faktorer som syftar till att bedöma din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Att förstå hur räntan sätts är avgörande för att få bästa möjliga villkor för ditt lån. Här är en utförlig och generell förklaring:

 1. Kreditupplysning: Långivaren utför en kreditupplysning för att få en övergripande bild av din ekonomiska situation. Den vanligaste metoden är att använda sig av kreditupplysningsföretag som UC. Kreditupplysningen ger information om din inkomst, tidigare skulder, betalningsanmärkningar och andra ekonomiska förhållanden.
 2. Inkomst och utgifter: Din nuvarande inkomst och dina månatliga utgifter är centrala faktorer. Långivaren analyserar hur mycket du tjänar och hur mycket du spenderar varje månad. Detta hjälper dem att bedöma hur mycket du har möjlighet att avsätta för att täcka lånekostnader.
 3. Livssituation: Faktorer som din livssituation, familjeförhållanden och boendeförhållanden kan påverka bedömningen. Att ha en stabil och säker livssituation kan ses som en fördel vid räntesättning.
 4. Kreditscore och riskprognos: Många långivare använder kreditscoring-modeller och riskprognoser för att bedöma hur riskabelt det är att låna ut pengar till dig. Dessa modeller tar hänsyn till olika variabler för att generera en kreditvärdighetssiffra.
 5. Historisk betalningsförmåga: Ditt historiska beteende när det gäller att hantera skulder och betala räkningar spelar också in. En stabil historik av rätttidiga betalningar kan förbättra din kreditvärdighet och därmed minska den risk långivaren tar genom att låna ut pengar till dig.
 6. Antal kreditupplysningar: Ett högt antal kreditupplysningar under en kort period kan signalera en ökad ekonomisk osäkerhet och påverka din kreditvärdighet negativt. Försök att undvika onödiga kreditupplysningar.
 7. Kreditnivå och lånebelopp: Att låna mer än du behöver kan öka risken, och därför kan långivare vara mer benägna att erbjuda fördelaktiga villkor om du håller dig till ett rimligt lånebelopp i förhållande till din inkomst.
 8. Samla lån och krediter: Att ha flera mindre lån kan vara mindre fördelaktigt än att samla dem till ett större lån. Detta kan öka översikten över din ekonomi och påverka positivt vid räntesättning.

Genom att förstå dessa faktorer och arbeta med att förbättra din kreditvärdighet kan du öka chanserna att få en lägre ränta på ditt blancolån. Det är alltid rekommenderat att jämföra olika låneerbjudanden och välja det som passar bäst för din ekonomiska situation.

Risk och ränta

När det kommer till blancolån är risk och ränta två faktorer som hänger nära samman. Långivare bedömer risken för att låntagaren inte kommer att kunna återbetala lånet. Om risken bedöms som hög, kan detta resultera i en högre ränta för låntagaren. Å andra sidan, om risken är lägre, kan låntagaren erbjudas en lägre ränta. Detta förhållande mellan risk och ränta är grundläggande inom låneindustrin och påverkar direkt de ekonomiska villkoren för både långivare och låntagare.

"Simon" vill få så låg ränta som möjligt

Simon vill förbättra sin ekonomiska situation och få en bättre ränta för ett kommande blancolån. Han beställer en kreditrapport, minskar onödiga kreditförfrågningar, betalar av mindre skulder, sänker kreditkortsutnyttjandet, stabiliserar sin inkomst, och söker rådgivning från en ekonomisk rådgivare. Genom dessa åtgärder hoppas han förbättra sin kreditvärdighet och öka chanserna till en lägre ränta vid nästa ansökan om blancolån.


Tim Karlsson

Tim, med en civilekonomexamen, har ett starkt intresse för ekonomi och finans. Som innehållsansvarig ser han till att Lånefakta alltid erbjuder korrekt och aktuell information.


Låna pengar - FAQ

Privatlån: Är avsett för privatpersoner och används för personliga ändamål som exempelvis att köpa en bil, renovera hemmet, samla lån, betala för utbildning eller för att täcka andra personliga utgifter.

Företagslån: Det är avsett för företag och används vanligtvis för att finansiera företagsverksamhetens tillväxt, inköp av utrustning, expansionsprojekt, lönekostnader eller för att täcka andra företagsrelaterade utgifter.

Sammanfattningsvis är huvudskillnaden mellan ett privatlån och ett företagslån den person eller enhet som tar emot lånet och användningsområdet för lånet – antingen för personliga ändamål eller för företagsverksamhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, tipsen, råden och exklusiva erbjudanden direkt i din inkorg! Registrera dig idag.