Privatlån

Processen är snabb, enkel och påverkar inte din kreditvärdighet.

Privatlån ger ekonomisk flexibilitet för personliga behov. Jämför lånevillkor och räntesatser för att hitta det bästa lånet som passar dina unika ekonomiska förutsättningar och mål.

Lånebelopp:

100 000 kr

10 000 kr

600 000 kr

Löptid (år):

år
Ungefärlig månadskostnad

209 SEK

Jämför erbjudanden!

Genom att använda vår hemsida godkänner du våra användarvillkor och hur vi hanterar personuppgifter.

För att beräkna ungefärliga månadskostnaden adderar vi lånebeloppet med uppläggningsavgiften (500kr), delar det med lånetiden omvandlat till månader och lägger sedan till 7% ränta.

Privatlån för olika syften

Privatlån ger ekonomisk frihet för personlig konsumtion eller samling av befintliga lån. Jämför räntor och villkor för att hitta det optimala lånet för dina behov.

Resor & äventyr

Utforska världen med ett privatlån och skapa minnen för livet genom spännande resor och äventyr.

Renoveringar

Förbättra ditt hem med ett privatlån och skapa en bekväm och estetiskt tilltalande livsmiljö.

Samla lån

Minska ekonomisk stress genom att effektivt samla befintliga lån och krediter med ett privatlån.

Livets milstolpar

Finansiera stora livshändelser som bröllop eller utbildning med flexibiliteten hos ett privatlån.


Populära långivare

Här nedan följer några långivare som vi rekommenderar på Lånefakta.

Vår favorit! Jämför upp till 40 långivare
Belopp
10 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 15 år
Ränta
4,70 - 33,75 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 102 204 kr till 23% rörlig ränta med en återbetalningstid på 4.8 år, med 57 avbetalningar om 3 002 kr och 490 kr i uppläggningsavgift samt 30 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 25.59%. Totalt att återbetala blir 171 087 kr.
Välkänd låneförmedlare!
Belopp
5 000 - 600 000 SEK
Löptid
1 - 20 år
Ränta
5,07 - 33,46 %
Åldersgräns
18 år
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 52 907 kr till 23% rörlig ränta med en återbetalningstid på 6.6 år, med 79 avbetalningar om 1 355 kr och 151 kr i uppläggningsavgift samt 48 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 25.59%. Totalt att återbetala blir 107 067 kr.
Medlemmar får 1% ränterabatt!
Belopp
15 000 - 600 000 SEK
Löptid
2 - 15 år
Ränta
5,20 - 16,95 %
Åldersgräns
20 år
Anslutna banker
1
Utan UC
Nej
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 120 476 kr till 19% rörlig ränta med en återbetalningstid på 6 år, med 72 avbetalningar om 2 862 kr och 203 kr i uppläggningsavgift samt 43 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 20.75%. Totalt att återbetala blir 206 075 kr.

Ränteläget i Sverige

Här nedan följer en illustration av ränteläget i Sverige, styrräntan.

Källa: Riksbanken


Innehållsförteckning

Denna sida är delad upp i följande rubriker.


Populära långivare

Välj mellan låneförmedlare eller ansök direkt till en långivare.

Långivare Ränta

Privatlån

Ett privatlån är ett lån där privatpersoner kan låna pengar från en finansiell institution eller långivare för personliga ändamål, såsom konsumtion, resor eller renoveringar. Privatlån kan oftast tas mellan belopp om 5000kr - 600 000kr men det är vanligt låntagaren söker specifika belopp såsom att låna 110000 kr. Låntagaren återbetalar lånet med ränta över en avtalad tidsperiod. Skillnaden mellan ett privatlån och andra lånformer, som exempelvis bolån, är att ett privatlån oftast inte är knutet till en specifik tillgång, som en bostad. Räntan och villkoren för privatlån varierar beroende på långivaren och låntagarens kreditvärdighet.

Människor tar oftast privatlån av olika anledningar, och här är några vanliga scenarier:

 • Renovering av Bostad
 • Skuldkonsolidering
 • Konsumtion och Livskvalitet
 • Nödsituationer
 • Studiekostnader
 • Bilfinansiering
 • Företagsstart eller Expansion
 • Bröllop eller Evenemang
 • Storanskaffningar
 • Förbättra Kreditvärdighet

Jämför privatlån innan du lånar

En viktig steg innan du tar ett privatlån är att jämföra olika låneerbjudanden. Att jämföra privatlån ger dig möjligheten att hitta det billigaste privatlånet för dina ekonomiska behov. Analysera räntesatser, återbetalningsterminer och eventuella avgifter från olika långivare. Genom att göra detta kan du säkerställa att du väljer ett lån som passar din ekonomiska situation och ger dig bästa möjliga villkor. Att vara noggrann i jämförelsen ger inte bara ekonomisk trygghet utan kan även spara pengar genom lägre räntor och bättre lånevillkor. Så kom ihåg, innan du tar ett privatlån – jämför noggrant för att fatta det bästa beslutet för din ekonomi.

"Emma" drömmer om att resa

Emma drömmer om att göra en minnesvärd resa till ett exotiskt resmål. Hon beslutar sig för att ta ett privatlån för att förverkliga denna dröm och förbättra sin livskvalitet.

Efter att ha jämfört olika låneerbjudanden och fastställt sin budget ansöker Emma om ett privatlån. Med det godkända lånet kan hon boka flygbiljetter, boende och planera spännande aktiviteter under resan.

Genom att använda lånet ansvarsfullt och säkerställa en realistisk återbetalningsplan kan Emma njuta av resan utan att belasta sin nuvarande ekonomi. Resan blir inte bara en upplevelse i stunden utan också en investering i hennes personliga livskvalitet och välbefinnande.


Så här fungerar Privatlån

Privatlån är utformade med konsumentens behov i fokus och skapar en flexibel finansiell lösning. Dessa lån tillåter individer att erhålla ekonomiskt stöd utan krav på konkret säkerhet, såsom bostad eller bil. Den avgörande fördelen med ett privatlån är den ökade ekonomiska frihet det ger låntagaren. Genom att eliminera behovet av fysisk säkerhet öppnas dörrarna för en mångfald av ändamål, vilket gör det till ett idealiskt verktyg för att möta olika ekonomiska utmaningar och mål.

Det centrala i privatlånets attraktionskraft är låntagarens befogenhet att använda de lånade medlen enligt sina egna önskemål, utan inblandning från långivarens sida. Detta innebär att oavsett om du behöver finansiera en drömresa, täcka oväntade medicinska kostnader eller göra mindre investeringar för att förbättra din livskvalitet, kan privatlånet anpassas efter dina individuella behov och önskemål. Banken agerar som en finansiell partner snarare än en begränsande auktoritet, vilket skapar en relation där låntagaren har kontroll över hur lånet bäst kan gynna deras specifika situation.

Ett räkneexempel

Räntan på ett privatlån är en central aspekt som påverkar lånekostnaderna och varierar beroende på flera faktorer. Långivarens val av räntetyp, antingen fast eller rörlig, spelar en betydande roll i hur räntan tillämpas över låneperioden. Dessutom tas din inkomst och kreditupplysningsinformation i beaktande vid bestämningen av den räntesats du erbjuds.

För att fördjupa förståelsen kan vi granska ett konkret exempel. Betrakta ett annuitetslån på 400 000 kr med en löptid på 15 år, vilket innebär 180 avbetalningar. Lånet har en nominell ränta på 6.5% och en effektiv ränta på 6.75% per den 27 november 2023. Den totala återbetalningssumman för lånet blir därmed 595 210 kr, och den månatliga kostnaden uppgår till 3 307 kr.

Att förstå dessa siffror ger låntagaren insikt om den långsiktiga kostnaden för lånet och hjälper till att fatta välgrundade beslut om låneavtal. Det är viktigt att överväga både den nominella och effektiva räntan, samt att jämföra dessa med andra tillgängliga lånemöjligheter för att säkerställa att lånevillkoren är fördelaktiga och överensstämmer med ens ekonomiska mål och förmåga.

Återbetalning

Privatlån erbjuder låntagare flexibilitet när det gäller amorteringstider, och det är viktigt att välja en löptid som harmoniserar med ens individuella ekonomiska förutsättningar och mål. Amorteringstiden, som vanligtvis sträcker sig från 3 till 12 år, innebär den period under vilken låntagaren förväntas återbetala det lånade beloppet.

Valet av amorteringstid är en balansakt mellan långsiktig kostnadsminimering och månatlig betalningskapacitet. En kortare löptid innebär högre månadskostnader, men det leder också till en minskad total kostnad över lånets livslängd genom lägre ränteutgifter. Å andra sidan kan en längre amorteringstid ge lägre månadskostnader, vilket kan vara mer hanterbart för många låntagare men kan resultera i högre totala räntekostnader.

Det är avgörande för låntagaren att noga överväga sina ekonomiska mål och förmåga när de väljer amorteringstid. En realistisk bedömning av den egna betalningsförmågan och livsstil behövs för att hitta den optimala balansen. Det kan innebära att göra en detaljerad budget och överväga framtida förändringar i ekonomin för att undvika obehagliga överraskningar och skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk strategi.


Ränteavdrag och Privatlån

Ränteavdraget är en förmån som kan göra Privatlån mer ekonomiskt fördelaktiga för låntagare. I Sverige tillåter skattesystemet en återbetalning av 30% av de betalda räntekostnaderna upp till en viss gräns. Det innebär att en del av de räntekostnader som genereras av Privatlånet automatiskt kan dras av från din skattedeklaration det efterföljande året.

För att exemplifiera detta kan vi betrakta ett Privatlån på 300 000 kr med en räntesats på 5%. Om vi antar att ränteavdraget är 30%, skulle de totala räntekostnaderna för lånet uppgå till 15 000 kr (5% av 300 000 kr). Med det skattemässiga ränteavdraget på 30% skulle låntagaren vara berättigad till en skatterefusion på 4 500 kr (30% av 15 000 kr) det efterföljande året.

Denna möjlighet till ränteavdrag fungerar som en indirekt subvention av de faktiska räntekostnaderna för låntagaren och kan vara en viktig faktor att beakta vid övervägandet av Privatlån. Det är dock viktigt att notera att ränteavdragsreglerna kan variera och det rekommenderas att konsultera en skatteexpert för att få en noggrann förståelse av de gällande reglerna och hur de påverkar den individuella ekonomin.

Rättsligvägledning - Skatteverket

Avdrag för ränteutgifter - Skatteverket


Vanliga krav för att ta Privatlån

Krav för Privatlån varierar mellan olika banker, och de fastställs baserat på riskbedömningen för att låna ut pengar. Trots denna variation finns det vissa generella krav som vanligtvis gäller oavsett vald bank. Nedan presenteras dessa krav i detalj:

 1. Ålder:

  • Du måste vara minst 18 år gammal för att ansöka om ett privatlån. Det är dock viktigt att notera att vissa banker kan ha högre ålderskrav, och detta varierar från bank till bank.
 2. Folkbokförd i Sverige:

  • För att kvalificera dig för ett privatlån måste du ha svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige. Dessutom kräver de flesta banker att du innehar svenskt BankID för identifiering och autentisering.
 3. Inkomst:

  • En deklarerad inkomst är vanligtvis ett grundläggande krav för att få ett privatlån. Inkomsten behöver dock inte uteslutande komma från arbete; alternativa inkomstkällor såsom pension eller sjukpenning kan i vissa fall godtas.
 4. Skuldfrihet hos Kronofogden:

  • En viktig faktor är att du inte får ha några obetalda skulder hos Kronofogden under de senaste sex månaderna. Om sådana skulder förekommer kommer det att påverka din möjlighet att teckna ett privatlån negativt.

Det är viktigt att notera att dessa krav utgör en grundläggande standard och kan variera något mellan olika långivare. Innan du ansöker om ett privatlån är det klokt att noggrant läsa och förstå de specifika krav som gäller för den aktuella banken du överväger att ansöka hos.


När bör Privatlån användas och inte?

Att noga överväga möjligheten att ta ett privatlån är en avgörande och ansvarsfull ekonomisk beslutsprocess som kräver genomtänkta överväganden. Ett privatlån är ett ekonomiskt verktyg som kan vara till nytta under vissa omständigheter, men det är lika viktigt att känna till de situationer där det bör undvikas. Nedan presenteras mer detaljerade riktlinjer för att vägleda beslutet om att använda eller avstå från ett privatlån.

När det är okej att använda privatlån:

 • Samla lån för att sänka kostnader: Ett privatlån kan vara fördelaktigt för att konsolidera befintliga lån och minska månadskostnaderna.
 • Renovera / Investera i hemmet: För att förbättra hemmets värde kan ett privatlån vara en investering, särskilt om det leder till ökad boendekvalitet eller energieffektivitet.
 • Starta bolag: Att använda ett privatlån för att finansiera uppstartskostnader kan vara motiverat om det stöder en lönsam affärsidé.

När det kan vara okej att använda privatlån:

 • En resa: För oförutsedda resor eller livserfarenheter kan ett privatlån vara övervägbart, men det bör användas med måtta.
 • Bröllop: För att finansiera ett minnesvärt bröllop kan ett privatlån vara ett alternativ, men det är viktigt att hantera kostnaderna ansvarsfullt.
 • Lån till bil: Om en bil är nödvändig för arbete eller annan viktig transport, kan ett privatlån vara berättigat.

När vi rekommenderar att undvika privatlån:

 • Shopping / Konsumtion: Att ta ett privatlån för att finansiera konsumtionsvaror eller impulsinköp är generellt sett olämpligt och kan leda till onödiga skulder.
 • Betala räkningar: Använda ett privatlån för att täcka löpande räkningar är inte hållbart och kan leda till en ekonomisk obalans.

Att överväga dessa faktorer och följa ansvarsfulla låneprinciper är avgörande för att säkerställa att ett privatlån används på ett sätt som stöder låntagarens långsiktiga ekonomiska välbefinnande.


Privatlån trots betalningsanmärkningar

Att överväga att ansöka om ett privatlån när du har betalningsanmärkningar från tidigare behöver inte vara en omöjlig uppgift. Många långivare idag är mer benägna att titta på din nuvarande ekonomiska situation och betalningsförmåga än att enbart bedöma dig utifrån ditt historiska kreditregister. Här är några avgörande faktorer och tips som kan öka dina möjligheter att få ett privatlån, även om du har betalningsanmärkningar:

Nuvarande återbetalningsförmåga

När du ansöker om ett privatlån är det viktigt att förstå att flera långivare är villiga att överväga din nuvarande ekonomiska stabilitet som en vägledande faktor. Genom att kunna tydligt visa att du har en pålitlig och stadig inkomst skapar du en grund för ökad trovärdighet och förbättrade chanser att bli godkänd för lånet. Långivarens huvudfokus ligger alltmer på din aktuella ekonomiska situation, vilket innebär att de kan vara mer benägna att bevilja lånet om de ser att du har en stabil ekonomisk grund att stå på. Att kunna presentera en pålitlig inkomstkälla ger långivaren förtroende för att du har förmågan att återbetala lånet enligt avtalade villkor, även om det har funnits tidigare betalningsanmärkningar. Det är därför klokt att noggrant dokumentera och kommunicera din nuvarande ekonomiska stabilitet under ansökningsprocessen för att stärka din ansökan och öka chanserna för ett positivt beslut från långivaren.

Medlåntagare

Att inkludera en medlåntagare med en solid ekonomisk ställning kan vara avsevärt fördelaktigt när du ansöker om ett privatlån. Genom att ha en medlåntagare delar ni på det ekonomiska ansvaret för lånet, vilket inte bara kan stärka din ansökan utan också öka förtroendet från långivaren. Medlåntagaren agerar som en ytterligare säkerhet för lånet, vilket gör det mindre riskabelt för långivaren. Deras starka ekonomiska ställning och kreditvärdighet kan fungera som en garanti och övertyga långivaren om att lånet kommer att återbetalas enligt avtalade villkor. Dessutom kan närvaron av en medlåntagare även bidra till att förbättra de lånevillkor och räntesatser som erbjuds. Det är dock viktigt att notera att både du och medlåntagaren delar det ekonomiska ansvaret och att eventuella förseningar eller problem med återbetalningen påverkar er båda. Därför är det nödvändigt att ha tydliga kommunikationslinjer och gemensamma överenskommelser med din medlåntagare innan ni ingår i ett privatlånsavtal.

Undvik UC-förfrågningar

Att vara medveten om och begränsa antalet kreditupplysningsförfrågningar, även kallade UC, under en given tidsperiod kan ha positiva effekter på din kreditprofil. Det är viktigt att undvika onödiga förfrågningar som inte är absolut nödvändiga för att minimera påverkan på din kreditvärdighet. Varje gång en kreditupplysning görs registreras detta i din kreditprofil och kan påverka hur potentiella långivare bedömer din kreditvärdighet. Genom att vara selektiv och endast ansöka om kredit när det verkligen behövs kan du undvika onödiga påslag på din kreditprofil, vilket i sin tur kan göra det lättare att erhålla förmånliga lånevillkor. Att hålla antalet UC-förfrågningar under kontroll ger dig bättre kontroll över din kreditprofil och minskar risken för negativa konsekvenser på din kreditvärdighet. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje långivare har sina egna riktlinjer och att de ibland kan kräva en aktuell kreditupplysning för att behandla din ansökan. Därför är det en balansgång mellan att vara försiktig med antalet förfrågningar och att tillgodose långivarens krav vid behov.

Samla lån och befintliga skulder

Att samla ihop befintliga lån och krediter är en strategi som kan erbjuda flera fördelar för din ekonomiska situation. Genom att konsolidera dina olika skulder skapar du en mer överskådlig och hanterbar översikt över din ekonomi. Detta innebär att du endast behöver hantera en enda månatlig betalning istället för flera olika åtaganden, vilket kan minska risken för missade betalningar och förenkla din ekonomiska planering.

För långivaren kan en samlad översikt över dina lån och krediter underlätta bedömningen av din ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera lånet du ansöker om. Det visar på en ansvarsfull inställning till din ekonomi och kan öka din trovärdighet som låntagare.

När du överväger att samla lån är det viktigt att noga granska villkoren för det nya lånet, särskilt räntan och eventuella avgifter. Det övergripande målet är att skapa en ekonomisk struktur som passar dina behov och möjliggör en smidigare hantering av din skuldsituation. Genom att samla dina lån kan du potentiellt sänka dina månatliga kostnader och skapa bättre förutsättningar för att betala av din skuld över tid.


Tim Karlsson

Tim, med en civilekonomexamen, har ett starkt intresse för ekonomi och finans. Som innehållsansvarig ser han till att Lånefakta alltid erbjuder korrekt och aktuell information.


Låna pengar - FAQ

Privatlån: Är avsett för privatpersoner och används för personliga ändamål som exempelvis att köpa en bil, renovera hemmet, samla lån, betala för utbildning eller för att täcka andra personliga utgifter.

Företagslån: Det är avsett för företag och används vanligtvis för att finansiera företagsverksamhetens tillväxt, inköp av utrustning, expansionsprojekt, lönekostnader eller för att täcka andra företagsrelaterade utgifter.

Sammanfattningsvis är huvudskillnaden mellan ett privatlån och ett företagslån den person eller enhet som tar emot lånet och användningsområdet för lånet – antingen för personliga ändamål eller för företagsverksamhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, tipsen, råden och exklusiva erbjudanden direkt i din inkorg! Registrera dig idag.